Kanal Tedavisi (Endodonti)

KANAL TEDAVİSİ
Dişte oluşan çürük veya travma gibi nedenlerle sinirin(pulpa) zarar gördüğü veya öldüğü durumlarda uygulanan tedavi yöntemidir.
Kanal Tedavisi Ne Zaman Yapılır?
-Dişin sinirine kadar ilerlemiş çürükler
-Dişe veya çeneye gelen darbe
-İlerlemiş dişeti hastalıklarında
-Ortodontik tedavi sonucu dişe gele aşırı kuvvet sebebiyle dişin canlılığını kaybettiği durumlarda
-İleri derecede hassasiyetin giderilmesi
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
-Hastanın ağrı hissetmemesi için anestezi yapılır
-Çürük temizlenir ve dişin sinirine ulaşılır
-Kanal aletleri ile diş kökündeki sinir ve dokular temizlenir
-Kök ucuna kadar kanallar genişletilip, yıkanır
-Kanallar doldurulup dolgu ile kapatılır
Kanal Tedavisi Kaç Seans Sürer?
Kanal tedavisi tek seans yapılabildiği gibi birkaç seansta sürebilir. İltihaplı dişlerde seans sayısı artar.
Kanal Tedavisi Ağrılı mıdır?
Kanal tedavisi sırasında lokal anestezi yapıldığı için hasta herhangi bir ağrı duymaz. Tedavi sonrası oluşabilecek hafif hassasiyetler için ağrı kesici kullanabilir.
Diş kanal tedavisi fiyatları 2019
Diş kanal tedavisi fiyatları 2019 yılı içinde de yine aynı şekilde kanal tedavisi uygulanacak dişin; yapısına (kesici, küçük azı, büyük azı), durumuna, enfeksiyon derecesine ve daha önce bir endodonti tedavisi görüp görmediğine bağlı olarak değişir. Örneğin fiyat artırıcı faktörlerden biri de kanal tedavisi yapılacak dişin azı dişi olmasıdır. Çünkü azı dişlerinde doldurulması gereken daha fazla kanal vardır.
Kanal tedavisi kaç dakika sürer ?
Kanal tedavisi, kişiden kişiye göre değişebilir. Kanal tedavisi dişin durumuna göre tek bir seans ile tamamlanabileceği gibi bazen bir kaç seansta da tamamlanabilir. Dişteki enfeksiyonun durumu önemlidir. Enfeksiyon, eğer çevre kemik dokularına yayılmış durumdaysa işlem iki ya da üç seans sürebilir.
Kanal tedavisi acı verir mi ?
Kanal tedavisi, sanıldığı ve korkulduğu gibi ağrılı bir tedavi yöntemi değildir. Çünkü lokal anestezi altında yapılır. Ancak akut apseli durumlarda, dişin çok iltihaplı olması halinde, oradaki pH’nin değişmesine bağlı olarak diş içindeki sinirler uyuşmayabilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi ya da başka ajanlar kullanılarak bir süre pH’nin değişmesi beklenebilir. Bundan sonra yapılacak olan tedaviler tamamen ağrısız ve acısızdır.
Kanal tedavisinde dişe konulan ilaç nedir ?
Teşhis konulup Kanal Tedavisi işlemi yapılmasına karar verildikten sonra, tedavi edilecek diş bölgesi anestezik sprey sıkılarak, bilgisayar destekli anestezi yöntemi ile uyuşturulur. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra dişin iltihaplı sinir dokusu temizlenir ve kök kanalı içerisine mikroorganizmaların yok olması için ilaç yerleştirilir. Bu işlemden sonra ortalama 5-8 gün beklenir. 2. Seansta kök kanalı içerisi kontrol edilerek enfeksiyon riskinin durumuna göre tekrar ilaç konulur yada sağlıklı olduğu düşünülüyorsa Kanal Tedavisi bitirilir. 2. Seansın sonunda yada 3. Seansta diş dolgusu yapılır.